Tuesday, January 25, 2011

Sebab-sebab Hati Manusia Dikurniakan Hidayah

Walau bagaimanapun untuk mendapat hidayah ada bermacam-macam sebab atau ada berbagai-bagai cara yang di antara satu sama lain tidak sama.
Di antara sebab seseorang itu mendapat hidayah adalah seperti berikut:

1. Dia lahir di dalam keluarga yang beragama, maka dia mendapat didikan secara langsung dan praktikal daripada suasana berkeluarga. Orang ini agak bernasib baik.

2. Dia yang lahir-lahir sahaja Allah telah bekalkan kesedaran dan petunjuk. Dari kecil lagi sudah suka kepada kebaikan dan kebenaran. Dia terus mencari dan mengamalkan. Orang seperti ini amat sedikit. Ini adalah pemberian Allah secara wahbiah (secara anugerah).

3. Orang yang dalam perjalanan hidupnya terjumpa golongan atau kelompok yang beragama Islam dan mengamalkan syariat. Manakala dilihat kehidupan mereka begitu baik dan bahagia lantas mengikut golongan itu.

4. Orang yang sentiasa mencari-cari kebenaran, mereka sentiasa membaca, mengkaji, memperbandingkan serta melihat-lihat berbagai golongan dari berbagai-bagai agama dan ideologi serta bergaul dengan golongan-golongan itu maka akhirnya bertemu dengan kebenaran.

5. Orang yang mendapat pendidikan Islam, mendengar ceramah agama, ikut kursus agama, menghadiri majlis-majlis agama maka dia mendapat petunjuk dari mengaji dan mendengar itu.

6. Orang yang diuji Allah, mungkin selepas kaya jatuh miskin atau mendapat sakit teruk, atau ditimpa bencana alam dan lain-lain lagi maka di situ dia sedar dan insaf. Lantaran itu dia kembali mendekati diri kepada Allah SWT.

7. Orang yang mendapat kebenaran, kerana Allah mengizinkannya mengalami alam kerohanian seperti melihat di dalam mimpi alam Barzakh, melihat orang kena azab atau dia sendiri yang kena azab atau melihat gambaran Qiamat atau Allah perlihatkan kepadanya pokok sujud, pokok bertasbih danlain-lain kejadian yang ajaib. Selepas itu dia pun kembali kepada kebenaran.

8. Orang yang sedar setelah melihat ada golongan atau keluarga yang kehidupan dunianya begitu hebat, rumah besar, kaya raya, kenderaan yang mewah, harta banyak tetapi kehidupan keluarga itu sentiasa porak peranda, krisis sering berlaku, kasih sayang dan ukhwah tidak ada, masing-masing membawa haluan sendiri maka dari peristiwa itu dia sedar dan insaf bahawa kemewahan hidup tidak menjamin kebahagian di dunia apatah lagi di Akhirat kelak.

9. Orang yang dia sendiri mengalami kehidupan mewah, serba ada, apa hendak semua dapat, pangkat ada, duit banyak, namun kebahagiaan tidak dirasai, kehidupan keluarga porak-peranda lantas dia insaf dan sedar akhirnya mencari jalan kebenaran.

10. Orang yang dapat petunjuk kerana ada orang yang soleh atau orang yang bertaqwa mendoakannya, lantas doa itu dikabulkan oleh Allah, maka Islamlah dia sepertimana Sayidina Umar Al Khattab r.a. dapat petunjuk kerana doa Rasulullah SAW.

Apabila Allah Taala dengan Rahmat dan Kasih Sayangnya ingin menolong dan memenangkan hambaNya dalam berhadapan dengan musuh atau seterunya yang licik dan bersiasah, maka dilimpahkan hati tersebut dengan segala tentera Anwar iaitu Taufiq dan Hidayah. Bermula makna hidayah ialah petunjuk-petunjuk ke arah jalan yang benar, manakala Taufiq itu bermaksud kekuatan atau keupayaan untuk melakukan sesuatu. Dengan Nur Taufiq dan Hidayah inilah, segala Zulumah yang terdiri dari kejahilan, kejahatan, kerakusan nafsu dan tipu daya syaitan akan dapat diluputkan dari terus menggoncang pintu hati seorang hamba. Bila Zulumah ini dapat disingkirkan, maka berhiasilah hati atau jiwa tersebut dengan Ilmu Tauhid yang teguh.

Sesungguhnya sesuatu ketaatan dan amalan baik yang boleh membawa seseorang itu kepada Allah Taala adalah dengan wasitah(pengantara) limpahan kurnia Nur Taufik dan Hidayah. Tanpa Nur Taufiq dan Hidayah ini, tidak mungkin seorang hamba akan mampu dan berupaya untuk mengerjakan ketaatan dan kepatuhan kepada Allah Taala.

- Tahu sembahyang malam itu adalah sesuatu yang dituntuti dan dikasihi Allah, tanpa Taufiq dan Hidayah tidak mungkin kita akan mampu untuk melaksanakannnya.

- Tahu akan faedah sedikit makan dan banyak berpuasa dapat menjernihkan mata hati, namun kita tidak akan mampu melaksanakannya tanpa Taufiq dan HidayahNya.

- Tahu bahawa banyak berzikir itu dapat membersihkan hati dari karat-karat kelalaian, tapi tanpa Taufiq dan HidayahNya berat sekali lisan atau hati kita untuk melafazkan kalimah yang mulia itu.

- Dengan kerana itulah, biasanya seseorang hamba itu akan merasa suka dan gembira bila dapat dan mampu untuk mengerjakan amal ibadat taat yang banyak kerana sememangnya ia adalah sebagai satu anugerah rezeki yang besar dari Allah Taala. Dan adalah ia yang didatangkan daripada Alam Al-Hidayah dan menolong ia akan dikau atas mendirikan daripada fadholNya (limpah kurniaNya)daripada tiada haul(daya) daripadamu dan tiada wujud. Dengan sebab ianya adalah semata-mata limpah kurnia Taala dan bukannya daripada keupayaan dan kekuatan hamba.

8 comments:

 1. kita sepatutnya bersyukur..
  sebab lahir je dah islam..
  cuma kena usaha sikit je lagi untuk dapatkan iman yang sebenar...

  semoga hidayah yang di beri olehnya sentiasa menyinari ruang hati..

  ReplyDelete
 2. Salam.
  Silakan copy artikelnya. Semoga bermanfaat.

  ReplyDelete
 3. Ya Hadi, Ya Wahhab... aku mendambakan dan dahagakan hidayah dan kurniaan dari MU... Lahaulawala quwwat....

  si para para

  "..cuma USAHA SIKIT JE lagi untuk dptkan iman yg sebenar.."

  Ye ke si para para....

  sedangkan Allah swt.. bagi tahu... Siapa yg BERMUJAHADAH di jalan Allah, pasti Allah buka hidayah........

  Mujahadah ( bersusah payah/ berkorban/ tekan nafsu dsbganya....)

  Bukan suatu usaha yang sikit je....

  itu pandangan ambe..

  ReplyDelete
 4. Salam.

  Cubalah lihat kisah2 para Nabi, auliya Allah, sahabat2, ulamak2. Mereka mengharungi berbagai2 ujian seperti dihina, dipulau, didera, dll untuk mendapat keredhaan Allah.

  Dari Sa'd bin Abi Waqash, aku bertanya kepada Rasulullah saw., "Wahai Rasulullah, siapakah manusia yang paling berat cobaannya?" Beliau menjawab, "Para nabi, kemudian orang-orang yang seperti para nabi, kemudian orang-orang yang seperti mereka. Seorang hamba diuji Allah berdasarkan keimanannya. Jika keimanannya kokoh, maka akan semakin berat cobaannya. Namun jika keimanannya lemah, maka ia akan diuji berdasarkan keimanannya tersebut. Dan cobaan tidak akan berpisah dari seorang hamba hingga nanti ia meninggalkannya berjalan di muka bumi seperti ia tidak memiliki satu dosa pun. (HR. Tirmidzi).

  ReplyDelete
 5. Iman kena kita semai dan pupuk, kena selalu siram, selalu tabur baja.baru iman akan bercahaya, akan subur dalam hati.bkn perkara mudah utk mencapai tahap tu kecuali dgn rahmat dan kurniaan dari Allah.muhasabah dan muhadajah perlu seiringkan.muhasabah membersihkan hati, muhajadah memantapkan rohani.wallahualam.

  ReplyDelete
 6. Assalamualaikum Tuan yang empunya blog..

  Saya amat tertarik dengan artikel yang tuan nukilkan di dalam blog ini..amat banyak jasanya tuan pada saya kerana melalui pembacaan di blog ini dapat menyedarkan saya..siapa saya yang sebenarnya, tujuan hidup di atas muka bumi ALLAH s.w.t ini...saya ingin mohon kebenaran daripada tuan untuk mengambil/menyalin artikel-artikel ini untuk tatapan saya..Semoga segala jasa tuan mengumpulkan artikel di dalam blog ini dapat menyedarkan lebih ramai lagi umat manusia untuk kembali bertakwa kepada ALLAH s.w.t, segala jasa tuan semoga ALLAH s.w.t sahaja yang membalasnya..terima kasih.

  Hamba ALLAH.

  ReplyDelete
 7. Wa'alaikumussalam.
  Segala puji bagi Allah Tuhan pentadbir sekalian alam. Shukran atas ziarah anda ke blog chayamukmin. Semoga tuan digolongkan dalam hamba2 Allah yang diredhaiNya. Ameen.

  ReplyDelete