Sunday, August 2, 2009

Bahagian 3: Ilmu Ikhlas

Ikhlas boleh rosak pada 3 kedudukan...

iaitu:

1. awal
2. pertengahan
3. akhir

KEROSAKAN AWAL

Contohnya seperti berdakwah. Sebelum memberi ceramah, hati kecilnya berkata,"Inilah masanya nak jadi popular." "Aku akan jadi terkenal…" "Dengan ceramah ini dapatlah duit poket." Ada juga yang berniat untuk menghentam seseorang atau golongan tertentu sebelum berceramah, akibatnya rosaklah ikhlasnya ibarat orang yang melukis di atas air.

KEROSAKAN PERTENGAHAN

Niat untuk berceramah sudah baik tetapi sewaktu berceramah, ada pendengar yang angguk-angguk atau ada yang menangis kerana mendengar ceramah yang memberi kesan itu hingga hati kecil kita berkata,"Hebat juga aku hingga ada orang boleh terima ceramah ini dan ada pula yang menangis."

KEROSAKAN AKHIR

Niat dan sewaktu berceramah tidak ada apa-apa yang rosak, berjalan dengan baik tetapi sewaktu balik dari berceramah ada kawan yang datang bersama di dalam kereta berkata,"Hebat betul ceramah ustaz tadi hingga ada yang menangis." Waktu itu maka datanglah rasa ujub hingga lupa ia semua itu datang dari Allah jua.

Sepatutnya ia merasa malu kerana ini semua bukan dari dirinya tetapi hakikatnya dari Allah. Orang begitu ibarat membangunkan rumah tiba-tiba siap sahaja rumah itu terus runtuh.

Orang ramai tidak juga berubah sebab hati sudah cacat. Orang ramai memuji kita, tetapi tetap tidak berubah sebab dari rasa riak. Sifat taqwa sudah ternafi.

Oleh itu buatlah kerja-kerja dengan penuh tawadhu, takut dan cemas samada diterima amalan kita atau ditolak. "Sesungguhnya Allah tidak melihat amalan lahir kamu, tapi amalan hati kamu."

Apabila kita melakukan sesuatu niat kerana Allah semata-mata, tetapi ada orang mengkritik kita, kita melenting, hati tidak senang dengan orang itu, bermakna kita masih mempunyai niat lain selain dari Allah.

Dalam menghadapi keadaan dimana susahnya untuk mendapat ikhlas ini, kita berdoalah pada Allah dengan doa yang berikut:

Wahai Tuhan, rasanya kami belum berbuat apa-apa sebelum ini. Kalaupun ada berbuat sudah tentu ada kepentingan diri. Kalaulah bukan pimpinan dan bantuan Mu Tuhan, rasanya sebarang amalan kami mungkin tertolak semuanya. Berilah selalu hidayah dan taufiq Mu, ya Allah agar segala lahir dan batin menuju keredhoaan Mu, ya Allah….


3 CIRI-CIRI IKHLAS

1. Merasakan tidak ada DAYA kita,kuat kita,alim kita,rajin kita dll. Semuanya ada HIDAYAH dari Allah swt-barulah tak timbul riya dan ujub. Sebab bukan milik kita,tak malu ke nak tunjuk2 atau berasa bangga. Sebab itu milik Allah, sejadah, kopiah, baju, kain, tasbih, rumah, kipas, angin dll. Semuanya hak Allah swt. Tiba2 kita boleh solat, lepas itu dijanjikan syurga pulak. Daya hak Allah swt, syurga hak Allah swt. Jikalai sedar sebegitu, ada tanda-tanda ikhlas.

2. semua yang kita buat dan ibadat adalah kurnia dari Allah swt.

3. Sentiasa ingat keaapd Allah, semasa buat ibadat itu, sikit ke atau banyak ke. Jangan berkira2. Yang kita tahu dan sedar hanya keapda Allah swt, semasa ibadat dll itu. Kita hanya kagum dgn. :

a) wujud Allah
b) keagongan Allah
c) sempurna nya sifat-sifat Allah .

Itu saja, jadilah kita hanya TAMAK kpd Allah swt.

Insyallah, itulah ikhlas.

Ikhlas itu ialah Dari Allah, Dengan Allah, Kerana Allah, Kepada Allah....
Atas Keredhaan Allah, Dalam Rahmat Allah.....
Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan Allah....

“Iblis menjawab: “Demi kekuasaan Engkau aku akan menyesatkan mereka semuanya, kecuali hamba-hambaMu yang mukhlis di antara mereka.” (Shaad: 82-83).

Orang yang tidak ikhlas adalah orang yang rugi karena hari kiamat kelak mereka tidak mendapatkan apa-apa dari amalan mereka selama di dunia, bahkan Allah –subahanahu wa ta’ala murka kepada mereka dan memberikan hukuman yang setimpal, “Dan (jelaslah) bagi mereka akibat buruk dari apa yang telah mereka perbuat dan mereka diliputi oleh pembalasan yang mereka dahulu selalu memperolok-olokkannya.” (QS. Az-Zumar: 48) . “Dan kami hadapi segala amal yang mereka kerjakan, lalu kami jadikan amal itu (bagaikan) debu yang berterbangan.” (Al-Furqaan: 23)

Wallahu'alam

No comments:

Post a Comment