Wednesday, October 5, 2011

Menangislah Di Sini Sebelum Menangis Di Sana

Detik waktu bersama kelahiran seorang bayi dihiasi tangisan. Nyaring berkumandang menyaring segala suara yang menyapa telinga ibu. Lonjak hatinya memuncak gembira penawar sakit dan lesu. Lalu bermulalah sebuah kehidupan yang mewarnai bumi berpenakan hati, berdakwatkan air mata. Air mata adakalanya penyubur hati, penawar duka. Adakalanya buih kekecewaan yang menyempit perasaan, menyesak kehidupan. Air mata seorang manusia hanyalah umpama air kotor diperlimpahan. Namun setitis air mata kerana takutkan ALLAH persis permata indahnya gemerlapan. Penghuni Syurga ialah mereka yang banyak dukacitanya di dunia. Tidak berkumpul dua perkara dalam satu masa. Barangsiapa gembira di dunia akan berdukacita di akhirat. Barangsiapa yang banyak dukacitanya di dunia akan gembira di akhirat.

Pencinta dunia menangis kerana dunia yang hilang. Perindu akhirat menangis kerana dunia yang datang. Alangkah sempitnya kuburku,keluh seorang Abid. Alangkah sedikitnya hartaku,kesal si hartawan. Dari mata yang mengitai setiap kemewahan yang mulus penuh rakus, mengalirlah  air kecewa kegagalan. Dari mata yang redup merenung Hari Akhirat yang  dirasakan dekat,  mengalirkan air mata insaf mengharap kemenangan.

"Penghuni Syurga itulah orang-orang yang menang." (al- Hasr: 20)

Tangis adalah basahan hidup, justeru:
Hidup dimulakan dengan tangis, dicelahi oleh tangis dan diakhiri dengan tangis. Manusia sentiasa dalam dua tangisan. Sama ada yang membawa untung atau merugikan.

Sabda Rasulullah s.a.w.
"Ada dua titisan yang ALLAH cintai,pertama titisan darah para Syuhada dan titisan air mata yang jatuh kerana takutkan ALLAH."

Nabi Muhammad bersabda lagi :
"Tangisan seorang pendosa lebih ALLAH cintai daripada tasbih para wali." Oleh itu berhati-hatilah dalam tangisan, kerana ada tangisan yang akan mengakibatkan diri menangis lebih lama dan ada tangisan yang membawa bahagia untuk selama-lamanya. Seorang pendosa yang menangis kerana dosa adalah lebih baik daripada Abid yang berangan-angan tentang Syurga mana kelak ia akan bertakhta.

Nabi bersabda :
"Kejahatan yang diiringi oleh rasa sedih, lebih ALLAH sukai dari satu kebaikan yang menimbulkan rasa takbur."

Ketawa yang berlebihan tanda lalai dan kejahilan. Ketawa seorang ulamak dunia hilang ilmu,  hilang wibawanya. Ketawa seorang jahil, semakin keras hati dan perasaannya.

Nabi Muhammad bersabda :
"Jika kamu tahu apa yang aku tahu nescaya kamu banyak menangis dan sedikit ketawa."

Seorang Hukama pernah bersyair :
"Aku hairan dan pelik, melihat orang ketawa kerana perkara-perkara yang akan menyusahkan,  lebih banyak daripada perkara yang menyenangkan." Salafussoleh menangis walaupun banyak beramal,takut-takut tidak diterima ibadatnya, kita ketawa walaupun sedar diri kosong daripada amalan.

Lupakah kita Nabi pernah bersabda :
"Siapa yang berbuat dosa dalam ketawa,akan dicampakkan ke neraka dalam keadaan menangis."

Kita gembira jika apa yang kita idamkan tercapai. Kita menangis kalau yang kita cita-citakan terabai. Nikmat disambut ria, kedukaan menjemput duka.

Namun, Allah s.a.w. telah berfirman :
" Boleh jadi kamu membenci sesuatu,padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,pada hal ianya amat buruk bagimu. ALLAH mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui." (Al Baqarah : 216)

Bukankah Nabi pernah bersabda:
"Neraka dipagari nikmat, syurga dipagari bala."

Menangislah wahai diri,agar senyumanmu banyak di kemudian hari. Kerana engkau belum tahu,  nasibmu dipuak kanan atau dipuak kiri. Di sana, lembaran  sejarahmu dibuka satu persatu, menyemarakkan rasa malu berabad-abad lamanya bergantung kepada syafaat Rasulullah yang dikasihi Tuhan. Kenangilah, sungai-sungai yang mengalir itu banjiran air mata Nabi Adam yang menangis bertaubat, maka suburlah dan sejahteralah bumi kerana terangkatnya taubat.

Menangislah seperti Saidina Umar yang selalu memukul dirinya dengan berkata : "Kalau semua masuk ke dalam syurga kecuali seorang, aku takut akulah orang itu."

Menangislah sebagaimana Ummu Sulaim apabila ditanya :
"Kenapa engkau menangis?"
"Aku tidak mempunyai anak lagi untuk dihantar berperang,"jawabnya.
Menangislah sebagaimana Ghazwan yang tidak sengaja terpandang wanita rupawan. Diharamkan matanya dari memandang ke langit seumur hidup, lalu berkata :
"Sesungguhnya engkau mencari kesusahan dengan pandangan itu."

Ibnu Masud r.a.berkata :
"Seorang yang mengerti al Quran dikenali waktu malam ketika orang lain tidur,dan waktu siangnya ketika orang lain tidak berpuasa, sedihnya ketika orang lain sedang gembira dan tangisnya di waktu orang lain tertawa. Diamnya di waktu orang lain berbicara, khusuknya di waktu orang lain berbangga, seharusnya orang yang mengerti al Quran itu tenang, lunak dan tidak boleh menjadi seorang yang keras, kejam, lalai, bersuara keras dan marah.

Tanyailah orang-orang soleh mengapa dia tidak berhibur :
"Bagaimana hendak bergembira sedangkan mati itu di belakang kami, kubur di hadapan kami,  kiamat itu janjian kami, neraka itu memburu kami dan perhentian kami ialah ALLAH."

Menangislah di sini, sebelum menangis di sana!!!.............


9 comments:

 1. Terima kasih Saudara di atas pengkongsian artikel ini.. Saya amat tersentuh pada dua bahagian di artikel ini di mana yang Pertama: Surah Al-Baqara Ayat 216 dan yang kedua: nangis nya Saidina Umar dan ghazwan..

  Kalau saudara mempunyai artikel berkenaan hamba yang soleh bernama ghazwan maklum di kongsi yah..

  Mudah mudahan manfaat utk kita bersama dan sekali lagi terima kasih di atas perkongsian artikel ini..

  ReplyDelete
 2. Salam.
  Afwan. Terima kasih atas ziarah anda ke blog cahayamukmin. Semoga kita sama2 menjadi hamba Allah yang mempunyai mata yang menangis kerana Allah.

  ReplyDelete
 3. Andai menagis itu dapat mengembalikan apa yang telah terjadi....maka akan ramailah yang menangis untuk itu....andai menangis dapat mengembalikan orang2 yang sudah mati....maka akan menangislah mereka yang didunia....akan tetapi manusia sering dilalaikan oleh duniawi.....
  Ya Rabb,
  Engkaulah yang Maha Pengampun,
  Maka ampunilah kami, kesihanilan kami atas kesalahan dan kejahilan diri kami yang lalai dan alpa atas kenikmatan duniawi yang telah engkau beri.
  Janganlah ada antara kami yang mati didalam penghinaanMu ya rabb.
  Engkau bentuklah diri kami agar sejajar dengan laluan para NabiMu, para waliMu, para SyuhadaMu dan para solihinMu. Matikanlah kami didalam kebaikan bukan keburukan....amin ya rabbal alamin.....

  ReplyDelete
 4. Ameen Ya Rabbal Alamin.
  Shukran atas nasihat dan doa anda.
  Jazakallah Khair Kathiran.

  ReplyDelete
 5. ana mohon share yer

  ReplyDelete
 6. Salam. Silakan share artikel2 di blog cahayamukmin. Semoga bermanfaat.

  ReplyDelete
 7. syukran atas artikel yg mberikan peringatan pd diri ini..mohon share..

  ReplyDelete
 8. Salam. Silakan share artikel2 di blog cahayamukmin. Semoga bermanfaat.

  ReplyDelete
 9. subhanallah.. Ini adalah artikel yg sangat membwa hikmah dan bermanfaat.

  ReplyDelete